Tragani´ xironi´ brisola´( Knaprig örtkryddad skinkstek )
Denna kokbok köpte jag för några år sedan därför att vi är så förtjusta i Grekisk och Medelhavsmat. Har tillbringar många semestrar i både Spanien och Grekiska ö världen.
Receptet är för 4-6 personer
2 kg grisstek med eller utan ben, utan svål
3-4 msk havssalt
2 msk finhackad rosmarin el. timjan
3 krossade vitlök
3 msk olivolja
2 msk flytande honung
Den låga stektemperaturen gör denna stek otroligt mör och saftig. Stekytan blir hård och knaprig tack vare honungen som man ringlar över steken i slutet på av stekningen
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda havssalt, rosmarin el timjan, vitlök och olivolja. Klappa in kryddblandningen i köttet, runt om.
Sätt steken på ett stekgaller. Låt steka i ca 3 timmar
Ringla över honungen.
Stek ytterligare i 10 minuter tills ytan blivit mörk gyllenbrun och "knäckig".
Låt steken svalna något , trancheraden och servera med råstekt potatis och en grekisk sallad.
Med detta recept hoppas jag att era smaklökar gillar denna mat lika mycket som vår familj.
Ps! Det finns många andra goda rätter i denna bok.
Smaklig måltid och hoppas på kommentar för receptet
Den där steken så ju jättegod ut! :) jag har en bit kotlettrad utan ben,det kanske skulle funka att göra det där receptet på den också? :)
SvaraRaderaDet går alldelens utmärkt. Tänk på stektiden 2 kg ca 3 timmar
Radera1 kg ca 1,5 timme på låg temperatur.
Lycka till och tack för sällskapet idag.