Här kommer recepten på gårdagens födelsedagsmiddag. Vi var 5 vuxna och 5 barn ålder mellan 3,9,11,12 år
Förrätt:
En brietårta, 2 tomater, 1 röd lök, ca 2 msk balsamvinäger.
Hacka rödlök i små bitar, hacka tomaterna allt blandas väl med balsamvinäger.
Lägg brieosten på ett ungssäkert fat, lägg lökblandningen ovanpå och sätt i ugnen 200 grader tills
osten har smält. Servera med ett gott bröd och en lätt sallad.
Varmrätten:
Mormors rimmade fläskfile
4 personer
Tid: 35 minuter + 2-3 dygns rimmning
700 g fläskfile eller annat kött älg el nöt( mina älgstekar vägde 4,50kilo)
1 msk salt
1 msk socker
2 tsk senapspulver
smör och rapsolja
3 dl vatten
2 dl grädde
1 tsk soja
½ dl madeira ( om man vill )
2 msk hackad persilja
Att äta till:
Brocoli- och/ eller blomkålsbuketter
Minimorötter
Kokt potatis / valfri potatisrätt
Gör så här:
1. Blanda salt, socker och senapspulver.
Putsa bort synligt fett från köttet och gnid in kryddblandningen.
Täck med plastfilm och ställ kallt. Vänd köttet 2-3 gånger per dygn och låt det ligga i åtminstone 2, men gärna 3 dygn innan tilllagning.
2. Bryn köttet utan att torka av det ( jag sköljde mina köttbitar ) i lika delar smör och rapsolja i en stekgryta.När köttet fått färg tillsätts vatten och värmen sänks. Låt köttet bräsera ( sjuda i lite vätska under lock i 20 minuter(Jag lade mina köttbitar i stekpåse och sedan in i ugnen på låg värme 150 grader till rätt gradtal på stektermometern har uppnåtts. )
3. Lyft upp köttet och späd vätskan i grytan ( kan vara ganska salt ) så smaka först, med madeira, grädde och soja. Skiva upp köttet och lägg på fat. Slå såsen över och avsluta med hackad persilja.
Servra med lättkokta grönsaker och kokt potatis
Efterrätten:
Vispad grädde
Maränger
Bananer
Glass
Kolasås eller chokladsås
Blanda den vispade grädden varvvis med maränger, skivad banan och glass dekorera med den sås som faller i smaken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar