Translate

lördag 5 maj 2012

Utlovade recept

Här kommer recepten på gårdagens födelsedagsmiddag. Vi var 5 vuxna och 5 barn ålder mellan 3,9,11,12 år

Förrätt:
             En brietårta, 2 tomater, 1 röd lök, ca 2 msk balsamvinäger.
             Hacka rödlök i små bitar, hacka tomaterna allt blandas väl med balsamvinäger.
             Lägg brieosten på ett ungssäkert fat, lägg lökblandningen ovanpå och sätt i ugnen 200 grader tills    
             osten har smält. Servera med ett gott bröd och en lätt sallad.
Varmrätten:
             Mormors rimmade fläskfile
             4 personer
             Tid: 35 minuter + 2-3 dygns rimmning
             700 g fläskfile eller annat kött älg el nöt( mina älgstekar vägde 4,50kilo)
             1 msk salt
             1 msk socker
             2 tsk senapspulver
             smör och rapsolja
             3 dl vatten
             2 dl grädde
             1 tsk soja
             ½ dl madeira ( om man vill )
             2 msk hackad persilja
Att äta till:
             Brocoli- och/ eller blomkålsbuketter
             Minimorötter
             Kokt potatis / valfri potatisrätt
Gör så här:
1. Blanda salt, socker och senapspulver.
Putsa bort synligt fett från köttet och gnid in kryddblandningen.
Täck med plastfilm och ställ kallt. Vänd köttet 2-3 gånger per dygn och låt det ligga i åtminstone 2, men gärna 3 dygn innan tilllagning.
2. Bryn köttet utan att torka av det ( jag sköljde mina köttbitar ) i lika delar smör och rapsolja i en stekgryta.När köttet fått färg tillsätts vatten och värmen sänks. Låt köttet bräsera ( sjuda i lite vätska under lock i 20 minuter(Jag lade mina köttbitar i stekpåse och sedan in i ugnen på låg värme 150 grader till rätt gradtal på stektermometern har uppnåtts. )
3. Lyft upp köttet och späd vätskan i grytan ( kan vara ganska salt ) så smaka först, med madeira, grädde och soja. Skiva upp köttet och lägg på fat. Slå såsen över och  avsluta med hackad  persilja.
Servra med lättkokta grönsaker och kokt potatis
Efterrätten:
           Vispad grädde
           Maränger
           Bananer
           Glass
           Kolasås eller chokladsås
Blanda den vispade grädden varvvis med maränger, skivad banan och glass dekorera med den sås som faller i smaken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar